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IN THE HIGH COURT OF MADHYA PRADESH 

AT JABALPUR  
 

BEFORE 
 

HON’BLE SHRI JUSTICE VIVEK JAIN  
 

ON THE 16th OF JUNE, 2025
 

WRIT PETITION NO. 20035 of 2025 
 

AMIT SINGH BAGHEL  
Versus  

THE STATE OF MADHYA PRADESH AND OTHERS 
…………………………………………………………………………………………… 

Appearance: 

      Shri  Rahul Mishra – Advocate for the petitioner. 

      Shri  Yogesh Dhande – Govt. Advocate for the respondents /State. 

……………………………………………………………………………………………. 

O R D E R

 

 The present petition has been filed putting to challenge the order 

dated 26.05.2025 (Annexure P-8) whereby the services of the petitioner 

have been terminated on the ground that he has failed to acquire the 

mandatory qualification of CPCT (Computer Proficiency Certification Test) 

despite 9 years from entry in service. 

2. Learned counsel for the petitioner has vehemently argued that the 

petitioner was initially appointed on the post of Assistant Grade –III vide 

order (Annexure P-1) dated 21.07.2016 and there was no condition in the 

appointment order to obtain CPCT qualification. Therefore, the petitioner 

could not have been asked to obtain the CPCT qualification and his 

services could not be terminated for want of obtaining CPCT qualification. 

On this count, the termination order (Annexure P-8) is assailed. 
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3. Per contra, learned counsel for the State has vehemently argued that 

as per circular (Annexure P-2) dated 01.07.2013 the CPCT qualification is 

a mandatory requirement so also by force of subsequent circular dated 

18.08.2015. It is therefore argued that the petitioner was under obligation to 

acquire CPCT Diploma within three years of entry in service which he 

failed to do and therefore, the termination order is fully valid and proper. 

4. Upon hearing learned counsel for the parties and perusal of record, it 

is seen that petitioner claims exemption from the Computer Proficiency 

Test on the ground that he has acquired qualification of B.E. in Computer 

Science and Engineering. Therefore, he can be said to have sufficient 

proficiency in computer. As per appointment order (Annexure P-1) Clause 

10 related to mandatory condition of the employee obtaining typing 

examination and one computer certificate course out of the 5 courses as 

mentioned in Clause 10 thereof. Clause 10 of appointment order is as 

under:- 

“10. िनयिमत ˕ापना मŐ सहायक Ťेड-3 के पद पर िनयुƅ िकये गये उƅ 

कमŊचारी को म०Ů० शीťलेखन rFkk मुūलेखन बोडŊ से मुūलेखन परीƗा उȅीणŊ 

करने का Ůमाण पũ तथा िनɻिलİखत मŐ से िकसी माɊता Ůाɑ सं˕ा से क̱ɗूटर 

परीƗा उȅीणŊ करना अिनवायŊ होगा- 

(अ) यूजीसी Ȫारा माɊता Ůाɑ सनरत िवʷिवȨालयो ंसे िडɘोमा 

(ब). यूजीसी Ȫारा माɊता Ůाɑ समˑ मुƅ िवʷिवȨालयो ंसे िडɘोमा 

(स). डी ओ ई ए सी सी से िडɘोमा लेवल परीƗा 

(द). शासकीय आई.टी.आई. Ȫारा एकवषŎय क̱ɗूटर ऑपरेटर एवं ŮोŤािमंग 

अिस Őːट" (COPA) Ůमाण पũ। 

(ई). शासकीय पॉलीटेİƋक महािवȨालय से माडनŊ ऑिफस मैनेजमŐट पाǬŢम। 



       
3 
 

WP No. 20035 of 2025 
 

 उƅ परीƗा अɷथŎ को तीन वषŊ के अंदर उȅीणŊ करना अिनवायŊ होगा अɊथा 

िनयुİƅ आदेश िनरˑ माना जावेगा इस हेतु अलग से समय सीमा बढ़ाया जाना 

संभव नही ंहोगा ।“ 

5. The petitioner can be said to have sufficient computer proficiency 

because he has obtained the Degree of Engineering in Computer Science 

and Engineering. However, the requirement as per Clause-10 of the 

appointment order was twin. Firstly, to obtain typing examination 

certificate and to obtain computer qualification. While the petitioner can be 

said to have sufficient computer proficiency by obtaining degree in 

Engineering in Computer Science but so far as the Hindi typing part is 

concerned, qualification in Computer Engineering cannot lead to inference 

that the petitioner has qualified Hindi typing as well. This Court has 

considered the issue in detail in WP No.27333/2024 in case of an employee 

who succeeded to obtain CPCT qualification but after the time limit of 

three years granted by the State and his increments were postponed for that 

reason. This Court has held as under:- 

“7. It is undisputed that petitioner has been appointed on clerical post 

which was earlier known as Lower Division Clerk (LDC) and 

subsequently re-designated as Assistant Grade –III (AG-III). For 

clerical post Hindi Typing Examination used to be the requisite 

qualification but subsequently, the State took note of the fact that in 

Government functioning more and more use of computers is taking 

place and the person needs to be well versed in computer typing as 

well as in operating the computer. For that purpose, the State 

Government Department of GAD vide circular dated 01.07.2013 did 

away with the requirement of Hindi Typing Examination and in its 

place, put in place requirement of computer typing qualification with 

30 words per minute speed in Hindi typing from M.P.Vyavasayik 
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Pariksha Mandal. Subsequently vide circular dated 26.02.2015 

(Annexure R-1) the said requirement was modified and in place of 

computer typing proficiency, the requirement of Computer Proficiency 

Certification Test (CPCT) was put in place which is composite test of 

computer proficiency and typing. Para-1 of circular (Annexure R-1) 

reads as under:-  

"सामाɊ Ůशासन िवभाग के उपरोƅ संदिभŊत पįरपũ िदनांक 01 जुलाई, 

2013, Ȫारा िहȽी मुūलेखन परीƗा की अिनवायŊता को समाɑ करते Šए 

मȯŮदेश ʩावसाियक परीƗा मǷल से 30 शɨ Ůितिमिनट की गित से 

क̱ɗूटर टायिपंग दƗता Ůमाण पũ को अिनवायŊ िकया गया था। उƅ 

Ůावधान को संशोिधत करते Šए ʩापम के ˕ान पर िवǒान एवं ŮौȨोिगकी 

िवभाग Ȫारा आयोिजत क̱ɗूटर दƗता Ůमाणीकरण परीƗा Computer 

Proficiency Certification Test (CPCT) Ůमाण पũ (ˋोर काडŊ) को माɊ 

िकया जाता है।" 

8. The certificate of CPCT (Annnexure P-7) also makes it clear that 

CPCT certification is having two components i.e. computer 

proficiency as well as Hindi typing and English typing. The petitioner 

vide certificate (Annexure P-7) has qualified computer proficiency and 

Hindi typing as well as English typing. 

 9. This Court posed a query to learned counsel for the petitioner that 

whether he is having a separate qualification of Hindi typing, if he 

wants that his DCA certificate should be treated to be sufficient. The 

learned senior counsel for the petitioner was unable to state that the 

petitioner has separately obtained any Hindi typing certificate or 

qualification.  

10. The petitioner was appointed on compassionate grounds. At the 

relevant point of time the compassionate appointment policy of the 

State Government dated 29.09.2014 was in place which is still in 
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vogue. The petitioner is admittedly was appointed on 29.01.2016 

which is after the compassionate policy dated 29.09.2014 and after 

issuance of circular (Annexure R-1) dated 26.02.2015. The 

compassionate appointment policy dated 29.09.2014 mentions as 

under in para-6.5:- 

 “fnoaxr 'kkldh; lsod ds vkfJr dks lgk;d xzsM&3 ds in 

अनुकंपा fu;qfDr के fy;s dEI;wVj fMiyksek तथा dEI;wVj   Vk;fiax 

n{krk izek.k i= ijh{kk izkIr laLFkk ls mRrh.kZ fd;s tkus gsrq 3 

o"kZ dk le; fn;k tkosxk A rhu o"kZ esa Hkh okafNr ijh{kka, 

mRrh.kZ u djus ij lacaf/kr deZpkjh }kjk ijh{kka, mRrh.kZ djus ds 

iz;klksa vkSj Vk;fiax {kerk tks vftZr dh xbZ gks] dks ns[krs gq, 

fu;ksDrk vf/kdkjh }kjk ,d o"kZ dh vof/k vkSj c<+kbZ tk ldrh 

gSA bl vof/k ds O;rhr gksus ij Hkh lacaf/kr deZpkjh }kjk okafNr 

ijh{kka, mRrh.kZ u djus ij mudh lsoka, lekIr dh tk ldasxhA**  

11. As per the aforesaid para-6.5, it is clearly provided that for all 

dependants of Government servant who are appointed on the post of 

Assistant Grade-III on compassionate grounds, computer diploma and 

computer typing proficiency certificate are essential for which the time 

of three years will be given and the said time limit can be extended by 

a period of one year by the appointing authority and in default of the 

employee acquiring the qualification within four years, then his 

services are liable to be terminated. The petitioner admittedly did not 

obtain CPCT certification within four years but obtained it more than 

six years after his appointment. Therefore, sufficient indulgence has 

been given to the petitioner by the State Government by retaining him 

in service and granting him repeated opportunity to qualify CPCT 

certification. He having been allowed to save his appointment cannot 
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now claim increments from the first date of appointment as he did not 

have the requisite qualification for the post on that date.” 

6. In the present case also, learned counsel for the petitioner was unable 

to indicate whether the petitioner has separately obtained any Hindi typing 

qualification. If he had qualified CPCT then he would have obtained Hindi 

typing qualification also as it is a composite qualification. However, he has 

not qualified CPCT nor has qualified any Hindi typing test separately. 

7. Faced with this situation, learned counsel for the petitioner was 

asked that in terms of judgment of this Court in case of Virat Dev Singh 

Vs. State of M.P and Ors. (WP No.16770/2022) whether the petitioner is 

willing to get himself considered for Class-IV post having failed to obtain 

CPCT qualification or even Hindi Typing examination. The petitioner was 

however unwilling for this. Resultantly, finding no merits in the writ 

petition, the same fails and is hereby dismissed. 

 

                   (VIVEK JAIN) 

nks                       JUDGE 
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